Blog

Hoe je bedrijfsdata veilig opslaan

De data van je bedrijf is uitermate belangrijk en verdient daarom ook de nodige aandacht. 

Hoe zorg je er nu voor dat je bedrijfsdata veilig en betrouwbaar opgeslagen wordt en hoe voorkom je dat er kritieke bedrijfsdata verloren gaat?

Wij geven in deze blog graag 6 concrete tips hoe je als KMO je bedrijfsdata veilig kan houden.

  • Goede back-ups

Back-ups maken van je bedrijfsdata is een must! Probeer zeker wekelijks, al dan niet dagelijks, van je belangrijkste data. We kunnen hier niet genoeg op hameren.

Zorg ook dat je back-ups neemt op andere locaties. Bijvoorbeeld zowel lokaal als in de cloud. Als je een goede back-up policy hebt kan je eenvoudig verloren of beschadigde bedrijfsdata terughalen.

  • Software up-to-date

Zorg dat al je software en firmwares up-to-date zijn. Hiermee voorkom je kwestbaarheden in je IT omgeving. Door op verouderde software te blijven werken maak je het hackers wel heel makkelijk om in te breken in je bedrijfsnetwerk.

Hierdoor is je bedrijfsdata kwestbaar en je risico op verloren of beschadigde data groot. Dus altijd je IT up-to-date houden is een must!

  • Goede beveiliging

Een goede beveiliging van je IT netwerk en data is uiteraard ook belangrijk. Zorg voor een goede firewall, endpoint security en antivirus.

Voor meer zekerheid kunt je de ruimte ook nog beveiligen met beveiligingsinstallaties zoals een branddetectiesysteem, blussysteem, waterlek-detectie of een inbraakalarm.

  • Krachtige wachtwoorden

Iedereen weet dat eenvoudig wachtwoorden not done zijn. Toch wordt er maar al te vaak een makkelijk wachtwoord gegeven waardoor je weeral cybercirminele het heel makkelijk maakt in te breken in je IT omgeving.

Pas een duidelijke passwoord policy in je bedrijf toe. Geef intern door hoe wachtwoorden moeten opgebouwd zijn, en ga niet voor de "admin123 of 12345" wachtwoorden. Externe wachtwoordmanagement tools zoals LastPass maakt het ook een stuk eenvoudig en veiliger om de wachtwoorden van je bedrijf te beheren.

  • Rechten toekenen

Zorg dat alleen de medewerkers alleen aan de bedrijfsdata kunnen die van toepassing zijn voor hen. In de meeste programma's kan je gebruiksrechten toekenen, en heeft niet iedereen zomaar toegang tot alle data.

Op deze manier waarborg je de integriteit van deze gegevens nog beter.

  • Geen lokale opslag op PC

Last but not least, medewerkers mogen geen belangrijke bedrijfsdata lokaal opslaan op hun pc en/of laptop. Dat is gegarandeerd de beste manier om bedrijfsdata kwijt te verliezen. Wat als de laptop crasht? Of een medewerker zijn laptop op de trein vergeet?

Bedrijfsdata moeten altijd op de server van het bedrijf (NAS) of in de cloud opgeslagen worden.

Download IT security startersgids

Wil je jouw bedrijf beschermen tegen cybercriminaliteit? Download dan nu onze gratis security whitepaper.

Hoe je bedrijfsdata veilig opslaan