Blog

Cloud computing voor bedrijven: een gids voor beginners

Om goed te kunnen concurreren in de huidige digitale economie zijn bedrijven steeds meer afhankelijk van hun IT-omgeving. Om dit efficiënt te benutten, kiezen ze er steeds meer voor om cloud computing-diensten te gebruiken. 

Maar wat is cloud computing precies en waarom zou je bedrijf ervoor kiezen? 

In deze blogpost zullen we dieper ingaan op cloud computing voor bedrijven, inclusief wat het is, de voordelen ervan en hoe bedrijven de juiste cloud computing-provider kunnen kiezen. 

Wat is cloud computing?

Eenvoudig gezegd is cloud computing een manier om IT-diensten te gebruiken die via internet worden geleverd. In plaats van software, hardware en opslag op eigen servers te hebben, kan je KMO cloud computing-diensten gebruiken om deze middelen op afstand te hosten en te beheren. Hierdoor kan je kosten besparen, je flexibiliteit verhogen en IT-beheer vereenvoudigen.

Er zijn verschillende soorten cloud computing-diensten, hieronder vind je de belangrijkste:

  • Infrastructure as a Service (IaaS): Dit biedt je bedrijf de mogelijkheid om je infrastructuur op afstand te gebruiken en te beheren, zoals servers, netwerken en opslag.
  • Platform as a Service (PaaS): Dit geeft je de mogelijkheid om op afstand software en toepassingen te ontwikkelen, testen en implementeren.
  • Software as a Service (SaaS): Hiermee kan je online software gebruiken via de cloud, in plaats van deze op eigen servers te installeren.

Waarom zouden bedrijven cloud computing gebruiken?

Er zijn verschillende redenen en voordelen waarom bedrijven cloud computing gebruiken:

  • Kostenbesparing: Door cloud computing te gebruiken, hoef je niet meer te investeren in dure hardware en software. In plaats daarvan betaal je alleen voor de diensten die je gebruikt, wat kan helpen om kosten te besparen.
  • Flexibiliteit: Het biedt bedrijven de mogelijkheid om op afstand te werken, waardoor je een stuk flexiberen kan werken.
  • Schaalbaar: De cloud maakt het gemakkelijk om je middelen te schalen op basis van de behoeften van je bedrijf. Als je bijvoorbeeld meer opslag nodig hebt, kan je gemakkelijk extra opslagruimte afnemen via de cloud.
  • Verhoogde veiligheid: Veel cloud providers bieden geavanceerde beveiligingsfuncties om te helpen je bedrijfsgegevens te beschermen tegen cyberaanvallen en dataverlies.
  • Gemakkelijk IT-beheer: Door cloud computing te gebruiken, moet je je geen zorgen maken over het beheer van je IT-infrastructuur. In plaats daarvan kan je die overlaten aan je cloud computing-provider.

Hoe kiezen bedrijven de juiste cloud computing-provider?

Als je overweegt om cloud toepassingen te gebruiken, is het belangrijk om de juiste provider te kiezen. Hier zijn enkele factoren waar bedrijven rekening mee moeten houden bij het maken van hun keuze:

  • Diensten: Zorg ervoor dat de provider de diensten aanbiedt die je nodig hebt, zoals IaaS, PaaS of SaaS.
  • Prijs: Maak eerst een budget op zodat je weet hoeveel je kan en wil betalen voor de omschakeling naar de cloud.
  • Betrouwbaarheid: Aangezien IT een belangrijk onderdeel is van je bedrijfsvoering moet je zorgen dat de provider een goede reputatie heeft wat betreft uptime en beschikbaarheid.
  • Beveiliging: Zorg dat de provider geavanceerde beveiligingsfuncties aanbiedt om zo je bedrijfsgegevens optimaal te beschermen.
  • Service-niveauovereenkomst (SLA): Vraag zeker achter de SLA mogelijkheden wat betreft uptime, reactietijd en andere belangrijke dienstverleningsaspecten.

Conclusie

De cloud kan een effectief middel zijn om je IT-middelen te gebruiken op een kosteneffectieve, flexibele en veilige manier. Door de juiste cloud provider te kiezen, kan je onderneming profiteren van de vele voordelen die de cloud te bieden heeft. 

Als je overweegt om cloud computing te gebruiken, is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals diensten, prijs, betrouwbaarheid, beveiliging en SLA's. 

Cloud computing-provider nodig?

Teamtel is een Belgische cloud computing-provider met 15 jaar ervaring en meer dan 1.200 klanten. Bij ons kan je terecht voor al je cloud computing vragen en wensen.

Contacteer ons voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Contact

Cloud computing voor bedrijven: een gids voor beginners