Blog

Verlaag je IT-uitgaven: 5 slimme tips voor KMO's

In een tijd waarin kostenbeheersing cruciaal is voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), vormen IT-kosten vaak een aanzienlijk deel van het budget. 

Gelukkig zijn er enkele out-of-the-box strategieën die KMO's kunnen helpen besparen op hun IT-kosten zonder in te boeten aan kwaliteit en functionaliteit.

In dit artikel delen we vijf concrete tips waarmee KMO's kosten kunnen verlagen en tegelijkertijd kunnen profiteren van efficiënte IT-oplossingen.

  • Overweeg cloud computing

Traditionele IT-infrastructuur kan duur zijn om te onderhouden en te upgraden. Door over te stappen naar cloud computing kunnen KMO's hun IT-kosten drastisch verminderen. Cloudproviders bieden schaalbare oplossingen op abonnementsbasis, waardoor KMO's alleen betalen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken. Bovendien zorgt de cloud voor flexibiliteit en mobiliteit, waardoor medewerkers overal en altijd toegang hebben tot bedrijfsgegevens en applicaties.

  • Virtualiseer servers en desktops

Het consolideren van servers en het virtualiseren van desktops kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen voor KMO's. Door meerdere virtuele servers op één fysieke server te draaien, kunnen bedrijven besparen op hardwarekosten, energieverbruik en onderhoud. Daarnaast kan het virtualiseren van desktops de noodzaak van dure individuele werkstations verminderen, omdat medewerkers toegang krijgen tot hun virtuele desktops via elk apparaat met internettoegang.


  • Werk samen met een Managed Service Provider (MSP)

Het inhuren van een MSP kan KMO's helpen kosten te besparen op verschillende gebieden. MSP's bieden expertise en ervaring op het gebied van IT-beheer, netwerkbeveiliging, gegevensback-up en meer. Door samen te werken met een MSP kunnen KMO's profiteren van hoogwaardige IT-ondersteuning zonder de kosten van het aannemen en trainen van intern IT-personeel.


  • Implementeer een Bring Your Own Device (BYOD)-beleid

In plaats van het verstrekken van dure bedrijfslaptops en -telefoons aan medewerkers, kunnen KMO's overwegen om een BYOD-beleid in te voeren. Dit stelt werknemers in staat hun eigen apparaten te gebruiken voor werkdoeleinden. Door werknemers te laten investeren in hun eigen apparatuur, kunnen KMO's aanzienlijke kostenbesparingen realiseren op het gebied van hardwareaankopen en -onderhoud.


  • Maak gebruik van open source-software: 

In plaats van te investeren in dure licenties voor commerciële software, kunnen KMO's overwegen om open source-alternatieven te gebruiken. Open source-software biedt vaak dezelfde functionaliteit als commerciële software, maar zonder de hoge kosten. Populaire open source-alternatieven zijn bijvoorbeeld het besturingssysteem Linux

Graag persoonlijk advies om te besparen op je IT uitgaven?

Bij Teamtel helpen we dagelijks KMO's bij het opzetten en beheren van hun IT omgeving op een voordelige en betrouwbare manier.

Boek je gratis online adviesgesprek in en we helpen je graag vrijblijvend verder.

Online adviesgesprek inplannen

Verlaag je IT-uitgaven: 5 slimme tips voor KMO's