Blog

Cloud-opslag voor bedrijven: wat is het en hoe werkt het?

Je bestanden of data opslaan in de cloud is een populaire manier om veilig en flexibel om te gaan met je bedrijfsdata.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat cloud-opslag precies is, hoe het werkt en hoe het helpt om je bedrijfsproces te verbeteren. We zullen ook bespreken wat de verschillende soorten zijn en hoe je kan kiezen welke het beste bij je onderneming past.

Wat is cloud-opslag?

Eenvoudig gezegd is het gewoon je bestanden opslaan en beheren via het internet. In plaats van je bestanden op te slaan op je eigen fysieke servers of computers, kan je ze opslaan op servers die door een cloud-opslagprovider worden beheerd. Deze servers worden beheerd in een datacenter of zijn onderdeel van een netwerk van servers die samenwerken om de bestanden op een veilige manier op te slaan en te beheren.

Hoe werkt opslag in de cloud?

Om gebruik te maken van cloud-opslag, heb je een internetverbinding nodig en een account bij een cloud provider. Bekende cloud-opslagproviders zijn bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox en Microsoft OneDrive.

Je kan bestanden uploaden naar de cloud door ze te slepen en te plaatsen in de map van de opslagprovider, of door ze te selecteren en te uploaden via de website of de app van de provider. Je kan ook bestanden automatisch synchroniseren tussen je computer en de cloud, zodat alle wijzigingen die je aanbrengt op je computer ook op de cloud worden doorgevoerd.

Wanneer jezelf of iemand anders toegang wilt geven tot een bestand in de cloud, kan je die openen via de website of de app van de provider en het bestand downloaden naar je computer of device. Als je wijzigingen aanbrengt aan het bestand terwijl je het opent, worden deze wijzigingen automatisch opgeslagen in de cloud en zijn ze beschikbaar voor iedereen die toegang heeft tot het bestand.

Voordelen Cloud-opslag

  • Flexibiliteit en schaalbaarheid: Je kan gemakkelijk bestanden toevoegen of verwijderen zonder beperkt te worden door de hoeveelheid opslagruimte op je eigen servers of computers. Dit maakt het gemakkelijker om te groeien en te schalen.
  • Toegang vanaf elk apparaat: Je krijgt toegang tot je bestanden vanaf elk apparaat met een internetverbinding, waaronder computers, laptops, tablets en smartphones. Dit maakt het gemakkelijker om onderweg te werken en te samenwerken met collegas en klanten, ongeacht waar je bent.
  • Gemakkelijke samenwerking: met cloud-opslag kan je gemakkelijk bestanden delen met collega's of klanten, en samenwerken aan bestanden in realtime. Dit leidt tot een verbeterde samenwerking en efficiëntie binnen je onderneming.
  • Beveiliging: cloud-opslagproviders nemen vaak strenge beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat je bestanden veilig zijn. Hiermee ben je altijd zeker dat je bedrijfsdata veilig worden bewaard.

Wat zijn de verschillende soorten cloud-opslag?

Er zijn 3 grote soorten cloud-opslag die je bedrijf kan gebruiken:

  1. Publieke cloud: deze is toegankelijk voor iedereen en wordt beheerd door een externe provider. Dit is meestal de goedkoopste optie, maar biedt minder controle over de beveiliging en privacy.
  2. Private cloud: hiermee is je data toegankelijk voor een specifiek bedrijf en wordt meestal beheerd door de provider of door je bedrijf zelf. Dit biedt meer controle en beveiliging, maar is vaak duurder.
  3. Hybride cloud: combineer aspecten van publieke en private clouds, en kan worden gebruikt om specifieke workloads te laten draaien op de cloud die het meest geschikt is. Dit biedt flexibiliteit en kan helpen om kosten te besparen.

Graag je bedrijfsdata opslaan in de cloud?

Met 15 jaar ervaring en meer dan 1.200 klanten kan Teamtel is bijstaan en helpen bij het veilig opslaan van je bedrijfsdata in de cloud.

Contacteer ons voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek!

Contact

Cloud-opslag voor bedrijven: wat is het en hoe werkt het?