Blog

Hoe werkt een VoIP telefooncentrale?

Met het uitfaseren van de klassieke ISDN-telefoonlijnen in 2023 wordt er nu massaal Voice over IP gebeld. Maar hoe werkt zo een IP-telefooncentrale nu eigenlijk? En wat moet ik doen om VoIP te bellen?

Ontdek in dit artikel wat VoIP centrale juist is en wat het kan betekenen voor jouw bedrijf!

VoIP telefooncentrale: hoe gaat het in zijn werk

Een VoIP telefooncentrale is een systeem dat spraaksignalen omzet in digitale signalen die via het internet verzonden kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om te bellen en gebeld te worden vanaf elke locatie met een internetverbinding.

Een VoIP telefooncentrale werkt als volgt:

  • Wanneer je belt via een VoIP centrale, wordt je spraaksignaal door de telefooncentrale omgezet in een digitaal signaal.
  • Het digitale signaal wordt vervolgens via het internet naar de ontvanger verzonden.
  • De ontvanger heeft een Voice over IP telefoon nodig om het digitale signaal weer om te zetten in spraak.

Als je op zoek bent naar een betaalbare, flexibele en betrouwbare oplossing voor telefonie, dan is een VoIP telefooncentrale een goede keuze.

Hier zijn enkele van de voordelen van VoIP telefooncentrales:

  • Lagere kosten: VoIP telefooncentrale is goedkoper dan traditionele telefooncentrales. Dit omdat VoIP gebruikmaakt van het internet, dat een veel goedkoper medium is dan traditionele telefoonlijnen.
  • Meer flexibiliteit: Je kan eenvoudig van overal bellen en gebeld worden, zolang je maar een internetverbinding heeft. Ideaal voor telewerk!
  • Betere kwaliteit van spraak:  Dit komt omdat VoIP gebruikmaakt van digitale signalen, die minder gevoelig zijn voor ruis en verstoringen.

VoIP telefooncentrale


Bellen over het internet

Als je over het internet wil bellen (VoIP) heb je geen aparte ISDN of telefoonlijnen meer nodig. Je belt rechstreeks over je internetlijn. Dat is een pak goedkoper en biedt meer mogelijkheden om optimaal bereikbaar te zijn.

Om over het internet te bellen heb je een IP-telefooncentrale nodig die het belsignaal via je internetverbinding laat lopen. Deze IP-telefooncentrale zorgt ervoor dat je oproepen kan ontvangen en ook zelf kan bellen via je internetverbinding.

Een IP-telefooncentrale kan zowel een fysieke centrale zijn als een telefooncentrale in de cloud. Een SIP-trunk vervangt de klassieke ISDN-lijnen en zorgt ervoor dat je kan bellen en gebeld worden.

Wat moet ik veranderen om VoIP te bellen?

Zelf moet je weinig tot niets veranderen om VoIP te bellen. Je hebt dus alleen een IP-telefooncentrale nodig. Als je nog een klassieke telefooncentrale hebt moet je deze mogelijks wel vervangen.

Klassieke telefooncentrales laten het niet altijd toe om over het internet te bellen. Zeker als je centrale ouder is dan 5 jaar is deze waarschijnlijk aan vervanging toe.

Ook je huidige telefoontoestellen zal je mogelijks moeten vervangen. Ook hier moet je zorgen dat je de telefoontoestellen kan aansluiten op het internet. Als je huidige toestellen via de klassieke telefoonlijnen gaat zal je deze mogelijks moeten vervangen met IP-toestellen.

Je kan ook opteren om via de computer te bellen. Dan heb je geen telefoontoestellen meer nodig maar bel je gewoon via je lap-top of PC.

Moet ik mijn internet aanpassen?

Aan je internetlijn zelf moet je niets veranderen. Als je minder dan 50 telefoontoestellen hebt volstaat een standaard zakelijke internetlijn. Heb je meer dan 50 toestellen? Dan kan je best een aparte internetlijn nemen om over te bellen.

VoIP telefooncentrale info

Hoe werkt een VoIP telefooncentrale?