Blog

IT beveiliging: 5 tips voor elke KMO

Ondernemingen beginnen volop te digitaliserieren, hun IT-omgeving vormt daarom meer en meer de ruggengraat van hun organisatie… 

Echter: hoe zorg je ervoor dat zowel je netwerk en data zo goed mogelijk beschermt zijn tegen cybercriminaliteit? 

  • De basis: een firewall en endpoint security

Begin bij de basis: een firewall en een degelijke endpiont security (antivirus). Zij vormen de eerste en vaak belangrijkste laag van je IT beveiliging. De combinatie is tegenwoordig echt een must geworden.

Ze helpen je bij het dedecteren van allerlei virussen, malware en schadelijke websites. Je kan hier zo ver en diep ingaan dan je wil of nodig is voor je bedrijf. Maar een basis firewall en antivirus is voor elke kmo een must have!

  • Zorg altijd voor de laatste firmware en updates

Verouderde software is de meest voorkomende reden van cybercriminaliteit. Als je Windows, iOS, O365 enzoverder niet up-to-date is maak je het hackers wel héél makkelijk om binnen te dringen in je IT infrastructuur.

Zorg er dus voor dat je steeds over de laatste versies van software beschikt en dat iedereen binnen je bedrijf dit in het oog houdt.

  • Een doordacht passwoord policy

Iedereen weet dat eenvoudig wachtwoorden not done zijn. Toch wordt er maar al te vaak een makkelijk wachtwoord gegeven waardoor je weeral cybercirminele het heel makkelijk maakt in te breken in je IT omgeving.

Pas een duidelijke passwoord policy in je bedrijf toe. Geef door hoe wachtwoorden moeten opgebouwd zijn, en ga niet voor de luie "admin123 of 12345" wachtwoorden. Externe wachtwoordmanagement tools zoals LastPass maakt het ook een stuk eenvoudig en veiliger om de wachtwoorden van je bedrijf te beheren.

  • Opleiding naar medewerkers

Het is belangrijk dat iedereen in je bedrijf op de hoogte is van basis IT beveiliging. Naast bijvoorbeeld de eerder besproken updates van software en passwoord policy moet iedereen op de hoogte zijn van de do en don'ts.

Halfjaarlijks of jaarlijks een opleiding in basis IT beveiliging is echt een aanrader. Zo zorg je ervoor dat iedereen mee is, en dat er geen zwakke schakels ontstaan in je bedrijf waardoor je kwestbaar bent.

  • Actieplan

Zorgt tot slot ook voor een concreet 'disaster recovery'-plan voor als het foutgaat. Welke procedure of acties moet je ondernemen als je bedrijf toch slachtoffer wordt van cybercriminelen.

Beschrijf duidelijk wie wat doet, zodat je de schade kan beperken naar een minimum.

IT security startersgids

Ontdek de 3 belangrijkste oorzaken en oplossingen van een goede IT beveiliging van jouw KMO

IT beveiliging: 5 tips voor elke KMO