Blog

Veilig online thuiswerken: 10 IT-tips

Thuiswerken is sinds de pandemie meer de regel dan de uitzondering. Hoewel thuiswerken veel voordelen heeft, brengt het ook beveiligingsrisico's met zich mee. 

Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor een veilige thuiswerkomgeving voor jezelf en je medewkers. Hieronder volgen enkele eenvoudige IT-tips om veilig te werken vanuit huis:

  • Software up-to-date

Zorg ervoor dat al je software en hardware up-to-date is en dat alle beveiligingspatches zijn geïnstalleerd. Hiermee zorg je ervoor dat je beschermt bent tegen bekende beveiligingslekken en dat je computer, smartphone en tablet steeds een basis bescherming hebben.

  • Sterke wachtwoorden

Gebruik sterke wachtwoorden en wijzig deze regelmatig. Gebruik ook een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan. Probeer wachtwoorden met minstens 13 karakters te gebruiken, en steeds met kleine- en hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Een goed wachtwoordbeheer tool is bijvoorbeeld Lastpass

  • Twee-factorauthenticatie

Maak gebruik van twee-factorauthenticatie voor extra beveiliging. Dit vereist dat je naast je wachtwoord ook een extra stap moet ondernemen, zoals het invoeren van een code die naar uw mobiele telefoon is verzonden, om toegang te krijgen tot je account.

  • Firewall

Zorg ervoor dat je thuiswerknetwerk beveiligd is met een basis firewall en dat alleen toegestane verkeer toegang krijgt tot je netwerk. Hiermee voorkom je ongewenst verkeer in je thuisnetwerk.

  • Beveiligde verbindingen

Gebruik alleen beveiligde verbindingen, zoals SSL of TLS, voor het versturen van vertrouwelijke informatie. Zo zorg je ervoor dat je gegevens niet worden onderschept tijdens het verzenden.

  • Back-ups

Maak regelmatig back-ups van belangrijke gegevens om ervoor te zorgen dat je nooit belangrijke data of bestanden kwijtgeraakt. Idealieter maak je deze back-ups wekelijks of nog beter dagelijks. Zowel een fysieke als cloud back-up is aangeraden voor optimale gegevensbescherming.

  • Antivirussoftware

Maak gebruik van antivirussoftware en scan regelmatig je apparaten om malware te detecteren en te verwijderen. Een goede antivirussoftware voor bedrijfen is bijvoorbeeld Bitdefender

  • Toegangsbeheer

Beperk de toegang tot vertrouwelijke data en bestanden alleen tot degenen die ze nodig hebben. Met cloud opslag kan je bijvoorbeeld eenvoudig rechten geven wie wat mag doen met een bestand (alleen lezen, bewerken,....)

  • Computers en servers uitschakelen

Schakel automatische logoff in voor computers en servers als deze niet worden gebruikt, zo voorkom je dat onbevoegde personen toegang hebben tot systemen wanneer je ze niet gebruikt.

  • Opleiding en bewustwording

Maak medewerkers bewust van de beveiligingsprocedures en zorg ervoor dat zij zich hieraan houden. Geef regelmatig opleiding om ervoor te zorgen dat medewerkers op de hoogte zijn van de laatste beveiligingstrends en -technieken. Zorg dat iedereen binnen het bedrijf beveiliging serieus neemt en de juiste procedures volgt aangaande wachtwoordbeheer, dataopslag, updates,....

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat beveiliging een continu proces is en dat het noodzakelijk is om dit regelmatig te evalueren om jethuiswerkomgeving en je netwerk in het algemeen te beveiligen. 

Door de bovenstaande IT-tips te volgen, verbeter je al op een eenvoudige wijze de beveiliging van je thuiswerkomgeving en verlaag je de risico's op cyberaanvallen en andere beveiligingsproblemen.

Veilig online thuiswerken: 10 IT-tips